Here for the beer: upcycling sustainable protein from brewer’s spent grain

Sustainable sources of high-quality protein are essential in meeting the ever-increasing global demand for healthy, affordable, and nutritious food. Alfa Laval’s expertise within protein makes it an ideal technology and solutions partner in this field.

DATE 2025-01-12
12 shutterstock 1433953580

L'innovation dans ce domaine est passionnante et rapide, et l'un des derniers nouveaux venus sur le marché est une entreprise basée aux États-Unis, qui a non seulement développé une protéine végétale durable, mais qui utilise également un déchet du processus de brassage comme matière première. 

EverGrain™, une filiale en propriété exclusive du géant mondial de la brasserie Anheuser-Busch InBev, a mis au point un procédé de pointe pour extraire un isolat de protéines de haute qualité à partir de drêches issues du processus de brassage de la bière.  

Le produit obtenu, EverPro®, est ensuite vendu comme ingrédient aux entreprises alimentaires pour être incorporé dans une variété de produits, y compris des shakes nutritionnels pour sportifs et des boissons au café. Sa valeur nutritive élevée, son goût moelleux et sa solubilité inégalée sur le marché en font un produit idéal pour augmenter la teneur en protéines de toute une gamme de catégories de produits de consommation. 

« EverPro est une protéine végétale riche en nutriments, produite de manière durable à partir d'orge cultivé et fabriqué aux États-Unis », déclare Greg Belt, PDG d'EverGrain. « Elle est complètement soluble dans l'eau avec un goût propre, ce qui en fait un ingrédient très polyvalent qui convient à de nombreux produits, y compris les boissons prêtes à boire et à mélanger, telles que les shakes protéinés et les cafés, ainsi que les smoothies et les barres énergétiques. » 

De plus, avec la durabilité au cœur de ses opérations, EverGrain transforme ce qui était auparavant séché et vendu comme aliments pour animaux de faible valeur, en source durable de protéines végétales de haute qualité et hautement nutritives. 

« Grâce à ce processus de pointe, nous pouvons récolter la capacité nutritionnelle cachée de l'orge, ce qui nous aide à servir non seulement une autre protéine, mais une meilleure protéine », déclare Steffen Muench, Directeur de la R&D chez EverGrain. « Et qui plus est, grâce à la valorisation, nous pouvons faire tout cela en utilisant la terre que nous avons déjà. Pas un acre supplémentaire n'est nécessaire pour utiliser tous les nutriments conservés dans l'orge pour le bien de la population et de la planète. » 

MicrosoftTeams image (1)

Commercial production of EverPro started in June this year at EverGrain’s brand-new facility in St Louis, Missouri, following years of research and development with industry and research experts. 

Separation and fluid handling technology for the installation has been supplied by Alfa Laval, which included six large decanters, reverse osmosis systems, valves, pumps, and tank cleaning equipment. 

EverGrain has a continued high focus on process optimization and plans are in the pipeline for the construction of a pilot facility where improvements in overall yields will be developed alongside reductions in water use.  

Finetuning is essential in the highly competitive protein isolate marketplace and Alfa Laval is well placed to provide EverGrain with technical expertise going forward, says David King, Food Separation Director for Alfa Laval in the US.” 

“We have expert knowledge in separation, evaporation and membranes that goes back decades. We can help them to become as technologically advanced and commercially efficient as they can be and supporting them with our service reach and expertise around the world. 

“This is just the start of their journey. The global reach of AB InBev means that EverGrain really does have the capacity to feed the world – taking an inedible waste product that was previously dried and sold as animal feed and turning it into quality protein.”  

More about upcycling food by-products

Craft brewery solutions: Quality through innovation

Download our free eBook to learn more about how Alfa Laval’s solutions can help you brew better beer today and tomorrow.

Sustainable brewing processes

Highlighted Technologies

Upcycling potential

Upcycling

Brewer’s spent grain accounts for up 85 percent of leftovers from the brewing process. According to one estimate, up to 20 billion pounds or approx. 10 billion kg of spent grain is produced as a by-product from beer production in the USA every year. It is essentially only the sugars in the grains which are spent during the brewing process, while remaining fibres, proteins and other nutrients can be extracted and converted into human food.  

About EverPro® 

EverPro, created by AB InBev’s sustainable ingredient company EverGrain, is the world’s first commercially available upcycled barley protein. EverPro was deliberately formulated and is scientifically proven to have unmatched solubility and viscosity levels compared to whey or pea and is at or above parity in absorption and digestibility. Makes it a great fit for sports and nutrition beverage applications. Because EverPro is made using a proprietary process to upcycle barley protein from brewer’s spent grain (BSG), it emits lower carbon and uses significantly less land and water, it is one of the most sustainable proteins on the planet and is certified by the Upcycled Food Association. EverPro’s first ever large-scale facility came online June of this year in St. Louis, MO.